je lijkt op...

Bron: Dutchypuppy.nl

Chromosoom:

Een chromosoom is een deel van ons DNA. Ons DNA bestaat uit 46 chromosomen. Omdat het originele chromosoom en de kopie na het vermeningvuldigen van DNA aan elkaar vast blijven zitten (totdat ze van elkaar losgetrokken worden) noem je ook dat molecuul DNA een chromosoom, terwijl het eigenlijk twee chromosomen zijn die aan elkaar vastzitten.

Wanneer chromosomen er uitzien zoals het paar links in figuur 1, zie je enkele chromosomen. In totaal bevat een normale, diploïde​ cel 46 chromosomen die samen 23 chromosomenparen vormen. Diploïd betekent 2 (di) van elk paar. Een chromosomenpaar bestaat uit twee chromosomen die homoloog zijn aan elkaar: ze zijn niet precies hetzelfde (ze kunnen heterozygoot zijn), maar zijn wel even groot en bevatten informatie voor dezelfde eigenschappen. Het ene chromsoom heb je ontvangen van je vader, het andere van je moeder.
Eigenlijk zien chromosomen er nooit zo uit. Het DNA zit in een normale cel kriskras als dunne slierten door de celkern heen, zodat het gelezen kan worden. Na het vermenigvuldigen van de chromosomen, wordt het DNA netjes opgerold en krijg je het chromosomenpaar rechts in figuur 1.

​Na het vermenigvuldigen van alle chromosomen heb je nog steeds 46 chromosomen in de cel, maar elk chromosoom heeft de vorm van een 'X' in plaats van een enkel staafje. Zo'n 'X' bestaat uit 1 chromosoom en de kopie van dit chromosoom. Beide noem je vanaf dat moment chromatide. en beide chromatiden vormen samen 1 chromosoom. Wanneer je deze chromosomen ziet (rechts in figuur 1) weet je dat de cel twee keer de informatie bevat, want het vermenigvuldigen van het DNA heeft al plaatsgevonden.

 

 

Allel.

Een allel is een bepaalde variant van een gen. Een gen codeert een bepaalde erfelijke eigenschap, Waarbij verschillende versies van een gen min of meer verschillende gevolgen kunnen hebben voor die eigenschap van een organisme. Elke uitvoering van een gen wordt een allel (meervoud allelen) of Mendeliaanse erffactor genoemd.

Als een organisme voor een bepaald gen twee gelijke allelen heeft, dan noemt men dit een homozygoot organisme. Als het twee verschillende allelen heeft, noemt men het organisme heterozygoot.