Bevruchting

Bron: Ovulatie-Berekenen.com

De bevruchting.

Je kunt alleen zwanger (bevrucht) raken tijdens de vruchtbare periode van je cyclus. De meest vruchtbare dagen zijn die rond de eisprong (ovulatie), het moment dat er een eitje vrijkomt uit één van beide eierstokken. Dat gebeurt maar één keer per menstruatiecyclus. Die eicel komt in de eileider terecht en daar kan de zaadcel hem bereiken. Het eitje is maar twaalf uur lang echt vruchtbaar. Daarna neemt de vruchtbaarheid snel af, tot de eicel afsterft.

 

 

Kan je de bevruchting voelen?

De bevruchting zelf kun je niet voelen, maar de innesteling volgens sommige vrouwen wél. Zij beschrijven een gevoel van kramp in hun baarmoeder op het moment dat de eicel zich innestelt. Of dit klopt is alleen niet wetenschappelijk bewezen.

 

 

Innesteling.

Als onderdeel van je cyclus is je baarmoeder zich gaan voorbereiden op een eventuele zwangerschap. Onder invloed van de hormonen oestrogeen en progesteron is je baarmoederwand dikker geworden en na de bevruchtingklaar voor het voeden van het embryo. Door middel van een aantal cellen die zich in het baarmoederslijmvlies ‘boren’ hecht het embryo zich aan de baarmoederwand. Dit wordt de innesteling genoemd.

 

 

Zeker weten dat je zwanger bent.

Je afvragen of je wel of niet zwanger bent kan gevoelens van opwinding, angst of bezorgdheid teweegbrengen, afhankelijk van of je wel of niet een baby wilt. Als je vermoedt dat je zwanger bent moet je het zo snel mogelijk te weten komen, zodat je kan beginnen met zorg dragen voor jezelf en met het nemen van belangrijke beslissingen over je toekomst. Het is niet moeilijk bepaalde fysieke veranderingen te herkennen die gepaard gaan met zwanger zijn. Maar deze tekenen zijn geen perfecte indicators, dus zorg ervoor dat je een zwangerschapstest doet om zeker te weten of je zwanger bent of niet.

 

 

Soa's

''Soa'' is een afkorting voor seksuele overdraagbare aandoening. Het is een infectie die je kunt oplopen tijdens de seks, zonder dat je er iets van merkt. Heb jij een soa? Dan kun je die ook weer doorgeven aan een ander. Veel soa's zijn makkelijk te genezen. Soa's worden meestal veroorzaakt door een bacterie of een virus. Soms is een ander 'beestje' de oorzaak, zoals een parasiet. In Nederland vinden er ieder jaar naar schatting ruim 100.000 nieuwe soa-infecties plaats. Er zijn allerlei verschillende soorten soa's, waarvan de één vaker voorkomt dat de ander.

 

 

Voorbehoedsmiddelen

Er is maar één middel om soa’s mee te voorkomen: het condoom. Een zwangerschap voorkomen kan met meer methodes:

  • de pil;
  • het condoom;
  • het spiraaltje;
  • een hormoonring;
  • een hormoonstaafje;
  • de prikpil;
  • hormoonpleister.

Al deze methodes zijn voor de vrouw. We noemen ze ook wel anticonceptie. Dat betekent letterlijk: tegen zwangerschap.